Kaos på flygplatsen – ”Jag skulle haft en bagagevåg”

Jag är inte den som flyger ofta. Den främsta förklaringen är att jag är vad jag själv kallar en “paranoid flygare”, där varje minsta ljud eller rörelse i flygplanet gör mig paranoid med tankar om att vi ska störta. Flygplatssituationer är inte heller de mina favoriter, då man springer omkring i stora byggnader i hopp om att hitta rätt gate, man tvingas vänta i flera timmar och dessutom måste ge sin väska till en okänd person bakom en disk. Man får helt enkelt lita på att de gör sitt jobb rätt och att väskan inte hamnar i Indien när man själv tänkte ta mig till Grekland.

Resresväska med minibuss på utan bagagevåg

”Lugna dagar på stranden”

Trots mina problem med att flyga valde en kompis och jag att spendera en vecka av vår semester i Barcelona för en underbar blandning av storstad och strandhäng. Vi hade redan innan avfärd bestämt saker vi ville göra under resan, men vi hade valt att inte boka upp oss hela tiden för att vi skulle kunna ha flexibilitet och ta några lugna dagar på stranden om vädret tillät det.

Jag stod nu utanför flygplatsen, min stora turkosa resväska framför mig, i väntan på min väninna. Min fot stampade fort i marken av stress och ångest. Hon var sen som vanligt, och om hon inte kom nu skulle vi missa planet. Till min lättnad tog det bara några sekunder innan jag såg henne gående mot mig med snabba steg och en stor väska rullande bredvid sig.

”Din väska väger för mycket”

Vi halvsprang in i flygplatsen, kollade snabbt upp vilken incheckningskö vi skulle stå i och styrde stegen mot kö nummer 23. Det var endast några få personer framför oss, och två personer som kom precis efter oss. Incheckning för de framför oss gick fort, och snart var det vår tur. Min väninna satte upp sin väska på bandet, kvinnan bakom disken bad om boardingcard och pass och satte sedan på en lapp med destination på väskan.

Hon lät rullbandet rulla något så in väska skulle få plats och jag lade upp väskan på bandet. Någonting pep till, och jag tittade frågande på kvinnan. Hon informerade mig om att min väska vägde mer än de 23kg jag var tillåten att ta med mig. Om jag ville få med bagaget var jag tvungen att betala eller göra bagaget lättare på något sätt.Flygplan lyfter från flygplatsen med bagage

”Tårarna var på väg ner för mina kinder”

Vi kom på att jag kunde lägga över några saker i min väninnas väska, så vi drog skakiga av stress av den från bandet och rev upp båda väskorna. Några av mina kläder och min necessär lades över i hennes väska, och vi skyndade oss att stänga ihop väskorna igen. Min väninna satte för andra gången idag upp sin väska på bandet, och till vår stora skräck pep det till igen. Helt otroligt! Vi lade över för mycket, och nu var hennes väska för tung istället.

I denna stund var jag på väg att sprängas av panik, och försökte övertala kvinnan bakom disken att den totala vikten av våra väskor var mindre än två gånger 23kg, men kvinnan bara skakade på huvudet. Hon förklarade med en monoton röst att det var emot deras policy, och att varje väska måste väga 23kg eller mindre. Annars skulle vi få betala dyra pengar för övervikt) Tårarna var på väg ner för mina kinder när vi för andra gången drog av väskorna och rev upp dem, packade om och stängde igen dem igen. När vi vände oss om för att ännu en gång sätta upp väskorna på bandet var kvinnan på väg att ställa sig upp.

”Vi skulle haft en bagagevåg”

“Hallå?” ropade jag och hon vände sig mot oss och sa att incheckningen stängde nu. Hon kunde inte mena allvar? Vi var ju klara nu och var redo för att checka in vårt bagage. Vi försökte böna och be henne att bara ta vårt bagage, men det var förgäves. Hon hade redan bestämt att vi inte skulle komma med vårt plan, och sa endast att hon “visste att någon väska skulle väga för mycket nu också”. Jag andades uppgivet upp, sjönk ner på golvet och tårarna började forsa ner för mina kinder. Vår semester var förstörd, vad skulle vi göra nu? Allt jag önskade var att vi hade vägt våra bagage innan vi åkt hemifrån, det hade underlättat så mycket i en redan stressig situation. Bagage väger för mycket skulle haft en bagagevåg

(Redaktionens anmärkning: En bagagevåg hade såklart kunnat spara både tårar och stress i denna historia. Detta är såklart anledningen till att vi valde att publicera texten på en sida om just bagagevågar.)