Bagagevåg – En sammanfattning

Efter att ha fått in många olika frågor om bagagevågar kommer här en klargörande sammanfattning, hoppas den hjälper till. Trevlig läsning önskar redaktionen på bagagevåg .nu!

Därför ska du använda en bagagevåg

När man är ute och reser är det mycket man måste tänka på, vare sig det handlar om att komma ihåg passet eller att hitta en plats för bilen på de enorma flygplatsparkeringarna. Många letar, på grund av denna stress, efter sätt man kan förenkla sin resa på. Det kan vara genom att boka en parkeringsplats i förtid och på så sätt göra resan något lättare för alla.

Väska

En väska på en flygplats, undrar om den har rätt vikt.

Även packningen är för många ett stort problem på resan, då vilken väska man tar eller hur många strumpor man packar ner kan visa sig ha stor betydelse för resan i sin helhet. När man väl fått ner allt man tror att man behöver i väskan, packat ner biljett och pass och parkerat på flygplatsparkeringen kan det kännas skönt att bara checka in sitt bagage i lugn och ro och sedan invänta avresan. Det är dock här många personer får problem. De sätter upp sitt bagage på rullbandet som ska ta väskan vidare när personen bakom disken påpekar att bagaget väger för mycket. Stressen ökar, väskan rivs upp och hela familjer tvingas sätta på sig plagg från väskan för att få ner dess vikt. Paret bakom i kön ser irriterade ut, och den lugna incheckningen har blivit en mardröm.

Bagage på flygplats

Bagage på flygplats

I denna stund är det många som önskar att de hade haft möjlighet att väga bagaget innan de åkte, då de hade kunnat slippa en hel del besvär. En bagagevåg hade varit optimal att ha hemma bland sina väskor för att inte bara slippa stress utan också för att spara de extra pengar det kostar för att få igenom extravikten i bagaget. De är ofta mycket små, vilket gör dem lätta att förvara.

Avgifter

De flesta vågar för bagage och väskor fungerar på liknande sätt, med en krok där man hänger väskan, ett handtag för att hålla i vågen samt antingen en digital eller analog våg som visar vikten på väskan. Med hjälp av en sådan våg kan man se till att man inte överskrider den vikt på bagage som det flygbolag man åker med avsatt. Olika flygbolag tar ut olika avgift för övervikt av bagage, men kan snabbt med bara några kilo för mycket bli en onödigt dyr utgift. En flygresa och hotell för en familj på fyra personer kan lätt komma upp i 30 000kr, och om hela familjen packat för tungt kan det bli en ytterligare kostnad på några tusen.

I tabellen nedan visas avgifter för övervikt av bagage för tre av de större flygbolagen som används i Sverige. Denna avgift gäller endast för enkel resa, och kan därför behövas betalas två gånger om övervikten inte åtgärdas till hemresan.

Flygbolag Kostnad per kilo övervikt
SAS 70 kr/kg
Norwegian 95 kr/kg
Ryanair 105 kr/kg

 

I ett hypotetiskt fall, där två personer flyger med Norwegian med en varsin väska, har den ena personen tre kilo mer i bagaget än vad Norwegian tillåter, och den andre två kilo mer. Detta ger en bagageövervikt på fem kilo, som med Norwegians kostnad per kilo övervikt blir 475kr. Denna kostnad måste även betalas på vägen hem, vilket betyder att om personerna inte fixar problemet för de tillsammans betala 950kr extra. Flygresor är redan dyra, alltså blir denna extra kostnad på nästan 1000kr en stor utgift.

Pris och maxvikt

Som med det mesta finns det ett brett spektrum för priser på väskvågar, är de olika varianterna ha olika precision, maxvikt och extra funktioner. Vanligast är att priset ligger på runt 100kr, men det finns varianter som kostar upp emot 400-500kr.

En bagagevåg, också kallad väskvåg.

En bagagevåg, också kallad väskvåg.

De flesta vågar kan ta en maxvikt på runt 40kg, men det finns även det kan variera från ca 30-50kg. De flesta flygbolag har dock en maxgräns på ca 20-25kg per bagage, med en absolutgräns på 32kg/bagage innan innehållet behöver delas upp på två väskor. En bagagevåg som kan ta en maxvikt på 30kg skulle räcka för många, men det gäller att kolla upp vad man själv behöver.

Precision och andra specifikationer

Precisionen, alltså hur exakt vikten som vågen visar är, varierar från våg till våg. Vanligt är att precisionen ligger mellan 10- och 100g när de gäller digitala vågar. Detta innebär att vikten som visas bör tas +/- precisionsvikten. Analoga vågar är idag inte lika vanliga och dess precision är svårare att avgöra.

En del vågar har utöver vågfunktionen andra funktioner som kan vara hjälpsamma under resan. Ficklampa och måttband för att mäta storleken på väskan är två av dessa extra hjälpmedel som vissa produkter erbjuder. Var dock uppmärksam om batterier ingår i köpet av vågen för att underlätta inför den stressiga resan.

Vem kan använda en bagagevåg?

För de som är ute och reser lite då och då kan en väskvåg vara ett mycket bra verktyg att ha hemma. Det finns många enklare varianter som inte kostar mer än 100kr, vilket innebär att man inte behöver vara ute på resande fot flera gånger per år för att känna att vågen kommer till nytta. Att ha en våg i hemmet underlättar för de gånger som man ska ut och flyger och blir orolig om väskan väger för mycket. Det finns alltså ingen som inte skulle kunna dra nytta av en bagagevåg, och hur avancerad vågen är går att anpassa från person till person.

Källförteckning:

https://www.ryanair.com/se/sv/praktisk-info/hjalpcentral/avgifter

http://www.norwegian.com/se/bokning/praktisk-bokningsinformation/avgifter-for-tillaggstjanster/

https://www.sas.se/charter/fri-bagagevikt/