Kostnader vid övervikt

Äger man ingen bagagevåg är det lätt att åka dit för för övervikt på bagaget. Hur mycket kostar det om man råkar packa ner några tröjor för mycket? Det ska vi ta reda på här. Det långa svaret är att det beror på flygbolaget. Det korta svaret är att det kostar en hel del. Notera att vi självklart pratar om övervikt på resenärers väskor och inte själva resenären. Tack och lov så har man all rätt att vara överviktig själv utan att betala extra avgifter.

Jämförelse

Här listar vi vad de några av de vanligaste flygbolagen tar för kostnad vid övervikt på bagaget. Vi noterar även vad deras normala maxvikt för bagaget är, vilket även varierar en del mellan flygbolagen. Observera att dessa siffror är tagna från respektive flygbolags hemsida 2014 och att ändringar i priser och antal kilo kan komma att ändras. För dagsaktuella uppgifter rekommenderar vi dig till respektive flygbolags hemsida.

SAS

Ett incheckat bagage på 23 kg få tas med tillsammans med ett handbagage på max 8 kg. Detta ingår alltid gratis vid flygning med SAS. Övervikt kostar 179 respektive 359 kr beroende på hur stor övervikten är. Anmäler man en planerad övervikt innan kan detta bli billigare.

Ryanair

Lågprisflygen har ofta hårdare gränser högra avgifter. Detta gäller även Ryanair. Övervikt betalas med 105 kr per kilo. Bagageavgifter för extra antal väskor varierar kraftigt beroende på säsong och kan kosta uppemot 800 kr vid högsäsong, vilket i sin tur kan vara en stor del av biljettpriset. Akta dig därför för att ta med fler antal väskor än du betalat i förväg för. Normalt ingår endast handbagage.

Norwegian

Här ingår inget bagage per automatik utan endast vid högre prisklasser av biljetter. Det framkommer inget exakt pris för övervikt på hemsidan men kostnaden betalas per kilo extra. Även här gäller att överviktigt bagage som bokats in i förhand blir billigare.